Deribit Најчесто поставувани прашања - Deribit North Macedonia - Deribit Северна Македонија

Често поставувани прашања (ЧПП) во Deribit

Сметка


Ја изгубив мојата автентикација со 2 фактори, како можам да добијам пристап до мојата сметка?

Ве молиме испратете е-пошта на [email protected] и ние ќе ја започнеме постапката.


Дали има функционалност за демо сметка за почетниците да ја испробаат размената?

Секако. Можете да отидете на https://test.deribit.com . Направете нова сметка таму и тестирајте што ви се допаѓа.


Дали имате официјални обвивки/примери за вашиот API?

Може да го проверите нашиот Github https://github.com/deribit за достапни официјални обвивки.


Имав некои прашања за безбедноста на Deribit, во ред да зборувам во разговорот или подобро да е-пошта?

Секако дека е подобро да ни испратите е-пошта: [email protected] .


Дали размената е отворена 24 часа x 7 дена?

Да. Размените за крипто обично не се затвораат освен прекини/ажурирања на системот.


Поради некоја причина сакам да ја избришам мојата сметка, може ли?

Не. Не можеме да ги избришеме сметките, но можеме да ја ставиме вашата сметка во состојба на „заклучување“, така што тргувањето и повлекувањата повеќе не се можни. Ве молиме испратете ни е-пошта доколку сакате вашата сметка да биде заклучена.


Депонирање и повлекување


Може ли да депонирам фиат валута како УСД, ЕУР или рупии итн?

Не, ние прифаќаме само биткоин (BTC) како средства за депонирање. Кога ќе успееме да прифатиме фиат пари, тоа дополнително ќе биде објавено. За да депонирате средства, одете во менито Депозит на сметка каде што може да се најде вашата адреса за депозит БТК. БТК може да се купи на други размени како: Kraken.com, Bitstamp.net итн.


Мојот депозит/повлекување се чека. Можете ли да го забрзате?

Во последно време мрежата на Биткоин е многу зафатена и многу трансакции чекаат во мемпулот да бидат обработени од рударите. Не можеме да влијаеме на мрежата на Bitcoin и затоа не можеме да ги забрзаме трансакциите. Исто така, не можеме да ги обработиме повлекувањата со „двојно трошење“ за да се обработат со поголема такса за повлекување. Ако сакате вашата трансакција да се забрза, ве молиме обидете се со забрзувачот на трансакциите BTC.com.


Дали моите средства се безбедни?

Ние чуваме повеќе од 99% од депозитите на нашите клиенти во ладилници. Огромното мнозинство на средства се складирани сефови со повеќе банкарски сефови.

Тргување

Каде можам да ја сменам потпората?

Плочката со која тргувате зависи од капиталот што го имате на вашата сметка. Deribit користи автоматско потпора со вкрстени маргини. На пример: ако сакате да тргувате со 10x потпора и сакате да отворите позиција од 1 BTC во Perpetual, ќе треба да имате 0,1 BTC на вашата сметка. Имаме под-сметки, така што можете да отворите посебна сметка за секоја трговија.


Што е фјучерс договор на Deribit.com?

Во нашиот случај, Фјучерс е договор за купување или продавање на биткоин по однапред одредена цена во одредено време во иднина.


Која е големината на договорот на фјучерсите?

1 договор е 10 американски долари.


Што значи |Делта?

Делта е износот што се очекува да се движи цената на опцијата врз основа на промена од 1 долар во основната (во нашиот случај биткоин). Повиците имаат позитивна делта, помеѓу 0 и 1. Тоа значи дека ако цената на биткоинот се зголеми и не се променат други ценовни променливи, цената за повикот ќе се зголеми. Вашата вкупна позиција на Делта во резимето на опциите е износот што вредноста на портфолиото на вашите опции ќе се зголеми/намали во однос на доларот со секое движење од 1 $ на цената на Bitcoin.


Што значи Делта Тотал во резимето на сметката?

Во резимето на сметката ќе најдете променлива наречена „DeltaTotal“. Ова е износот на делтите на БТК на врвот на вашиот капитал поради сите ваши фјучерси и опции заедно. Не го вклучува вашиот капитал. Пример: Ако купите опција за повик со делта 0,50 за 0,10 BTC, вашиот DeltaTotal ќе се зголеми со 0,40. Ако цената на биткоинот се зголеми со 1 долар, опцијата би добила вредност од 0,50 долари, но 0,10 БТЦ што сте ја платиле за неа, исто така би добила вредност од 0,10 долари. Така, вашата вкупна промена на делта поради оваа трансакција е само 0,40. Фјучерс делтите се исто така вклучени во пресметката DeltaTotal. Капиталот не е. Значи, депонирањето на БТК на вашата сметка нема никакво влијание врз DeltaTotal. Само позициите за отворање/затворање на вашата сметка ќе го променат DeltaTotal.

Формулата за DeltaTotal:

DeltaTotal= Фјучерси Делта + Опции Делта + Фјучерс сесија PL + Готовинско салдо - Капитал.

(или DeltaTotal= Future Deltas + Options Deltas - Опции Markprice Values.)


Дали опциите се европски стил?

Европски стил на ванила. Вежбањето е автоматско ако истекуваат во парите. Готовинско порамнување во еквивалент на биткоин.


Како можам да купам или продавам опции?

Можете да кликнете на опција на страницата Опции за БТК (било која цена во табелата). Ќе се појави скокачки прозорец каде што можете да ја додадете вашата нарачка.


Која е минималната големина на нарачката?

Во моментов 0,1 биткоин или 1 етериум.

Thank you for rating.